Wanneer men er aan denkt een eigen huisje aan te kopen, dan is het belangrijk om op voorhand na te gaan hoeveel men kan lenen. De prijzen zijn de laatste jaren zodanig gestegen dat men als alleenstaande al bijna zou denken dat het niet meer haalbaar is. Toch is alles afhankelijk van wat je wil, welke eisen je aan het leven stelt, hoeveel je maandelijks inkomen bedraagt en de duur dat de lening zal lopen.
Wat is het maximum bedrag dat ik kan lenen?
Zowel voor een alleenstaande als voor een koppel geldt de regel dat men slechts 1/3 van het inkomen aan maandelijkse intresten kan afbetalen. Hierbij komt dan ook nog dat men rekening houd met de leefkosten en het bedrag dat je maandelijks kan sparen. Het is namelijk zo dat mensen die heel ruim leven ook veel minder overhouden om hun lening af te betalen. Als men weet welk bedrag er per maand kan afbetaald worden aan intresten, dan kan men ook eenvoudig nagaan hoeveel men kan lenen.
Hoe het maximum leenbedrag verhogen?
Wanneer men een hoger bedrag wil lenen voor dezelfde maandelijkse afbetalingen, dan kan dit door de looptijd van de lening te verlengen. Waar tweeverdieners een huis afbetalen op 20 jaar, kan het voor een alleenstaande interessant zijn deze lening uit te spreiden over 30 tot 40 jaar. Het is dan ook duidelijk dat het interessant is om reeds op jonge leeftijd te beslissen om een hypothecaire lening aan te gaan. Hoe jonger de ontlener is, hoe langer de lening kan gespreid worden.
De kredietwaardigheid van de ontlener
In sommige gevallen kan er bij een kredietverstrekker een persoonlijke aanpassing verkregen worden voor een hoger leenbedrag wanneer men kan bewijzen dat men ondanks het beperkte inkomen toch over een hoge kredietwaardigheid beschikt. Wanneer men kan bewijzen dat er gedurende een aantal jaren een hoger huurbedrag kon betaald worden dan de maandelijkse afbetalingen voor een lening en dit op een regelmatige basis. Wanneer men dan ook nog eens kan bewijzen dat er maandelijks nog een vast bedrag gespaard werd, zit men helemaal goed.
Het inbrengen van een waarborg
Om als alleenstaande gemakkelijker een lening te verkrijgen word er soms een waarborg gevraagd. Een waarborg kan bestaan uit een spaartegoed dat mee gebruikt wordt om de aankoop van het onroerend goed mee te financieren. Meestal rekent men 10 % eigen inbreng op het totale tegoed voor de aankoop. Wanneer het onroerend goed meer waard is dan het ontleende bedrag kan het onroerend goed als waarborg dienen voor de lening. Sommigen vragen aan hun ouders borg te staan voor hun lening, maar dit is af te raden omdat bij eventuele problemen het onroerend goed van deze mensen gebruikt wordt om de lening terug te betalen..
Een sociale lening bij het Vlaams woningfonds.
Wil je als alleenstaande in aanmerking komen voor een sociale lening bij het Vlaams woningfonds, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarde voor een lening als alleenstaande is dat er minstens 1 kind ten laste is en men een begrensd inkomen heeft. Dit inkomen mag maximum 50 920 euro per jaar bedragen. De woning die men aankoopt moet in het Vlaams gewest liggen en moeten door de ontlener bewoond worden. De grootte en de waarde van de woning wordt op voorhand begrensd door de kredietmaatschappij.
Andere artikels :
Leave a Reply